Kako začeti z
izmero prostora, kjer se bo
kuhinja nahajala?
Najprej je potrebno izmeriti vse stene, na katerih bo
kuhinja montirana in sicer na štirih višinah:
- višina kuhinjskega pulta - ta je najpomembnejša,
- višina, kjer se montirajo zgornje omarice; ta višina je ponavadi 145-147cm od tal (sicer pa je odvisna od višine podnožja, pulta, kuhinjskih elementov, ...),
- zgornja višina kuhinje (ta je lahko zelo različna od višine zgornjih elementov kuhinje ter raznih modelov in znamk kuhinj) Navadno je ta višina 220 cm od tal,
- ter na tleh.
Nato je potrebno izmeriti tudi vse širine prostora, to je zelo pomembno, v kolikor je kompozicija kuhinje v L ali U.
Za lažjo predstavo si oglejte zgornjo sliko.
Zelo pomemben dejavnik je tudi ta, da se izmeri pravilnost kotov v
kuhinji, še posebej tam, kjer so predvideni kotni elementi. Navidez je ta dejavnik zanemarljiv, a vendar je zelo pomemben, še posebej, če je kompozicija
kuhinje dolga, recimo, da kot odpira za 5mm/1m, večina bi dejala, da je to malo in zanemarljivo a, če imamo
kuhinjo v dolžini 4 metrov, se pojavi na koncu odprtina 2cm, kar je pa lahko že preveč in zaključna letvica tega ne bo pokrila. V takem primeru je potrebno
kuhinjo prilagoditi kotom zidu. Iz izkušenj Vam lahko povem, da je redko kateri kot 90°.
Potrebno je preveriti tudi ali so zidovi ravni (da niso valoviti..).
Zelo v redu je tudi, da preverimo še širine med stenami
kuhinje, v kolikor je kompozicija
kuhinje v U.
Pa veliko užitkov pri izmeri kuhinjskega prostora.